פלגיאט הוא הגניבה של רעיונות, טקסטים או יצירות מאחרים והצגתם כעבודה מקורית של הגונב. זהו מעשה לא אתי ובלתי חוקי במקרים רבים. פלגיאט פוגע ביוצרים המקוריים ומונע מהם את הקרדיט והתגמול הראויים.
פלגיאטים בתנ"ך הם נושא מעניין ומורכב. התנ"ך נכתב על ידי מספר רב של כותבים שונים לאורך תקופה ארוכה, ולכן קיימים מקרים של דמיון רב בין קטעים מהתנ"ך לבין טקסטים קדומים יותר מתרבויות אחרות באזור. זאת, מכיוון שהכותבים השתמשו במיתוסים, סיפורים עממיים וטקסטים קיימים כבסיס ליצירותיהם.
הכותבים לא ראו בכך בעיה, מפני שבתקופה ההיא לא הייתה תפיסה של זכויות יוצרים כפי שקיימת כיום. הם נטלו חומרים קיימים ושילבו אותם בטקסטים חדשים תוך עיבוד ושינויים. המטרה הייתה ליצור טקסט חדש בעל משמעות רוחנית ומוסרית עבור העם.
המחזיקים באמונה כי התנ"ך הוא דבר ה' ולא יצירה אנושית מקורית, אינם רואים בטקסטים דומים (עד כדי זהים) פלגיאט, ושאלת הפלגיאט במובנה המודרני אינה רלוונטית: החשיבות היא בתוכן הרוחני והמסרים שהטקסט מעביר, מעבר למקורותיו.
בהרצאה זו נדון במספר מקרים לאורך התנ"ך שבהם ניראה, לפחות לכאורה, כי יצירות הועתקו בין אם באופן מילולי ובין אם באופן רעיוני.
לשם התחלה הנכם מוזמנים להשוות בין פרקים י"ד ו-נ"ג בתהילים.