אודות

על המיזם

הלימוד, בחוויה האישית שלי, כמוהו כמזון חיוני לגוף. יצר הסקרנות מניע אותי לחקור וללמוד עוד ועוד, ומטרתי במיזם זה היא להעביר את הידע שרכשתי במשך השנים לכל מאן דבעי. 

רובנו מבקשים מידע ודעת בנושאים פרקטיים שתורמים להתנהלותם בחיי היום-יום: למשל, כיצד לנהל את הוצאות המשפחה, איך לשפר את הזיכרון, מהן הדרכים להתמודדות עם משברים, ועוד כיוצא באלה. 

לעומת זאת, הידע שאותו אני מבקש להעביר אינו נותן רווח מיידי ומעשי לחיים, אך הוא מעניק שאר רוח, תורם להכרת תרבויות שונות, גירוי יצר החשיבה והסקרנות, פיתוח החוש הביקורתי, הטלת ספק והתבססות על עובדות. שנים רבות של חיפוש אחר עובדות והאומץ להטיל ספק במידע, לצד שְׁנות מחקר המבוסס על כתבי-יד ומקורות ראשוניים, הביאוני לרדת לפרטים ולהציג את התוצאות לחפצים בכך.

העיסוק המחקרי שלי מתמקד בתקופת הרנסאנס באירופה ("העת החדשה המוקדמת" / Early Modern), כלומר במאות ה-15 עד ה-18, אולם כמו תמיד, קיימת גלישה בזמן לאחור ולפנים. 

אני מאמין שלימוד היסטוריה צריך לכלול היבטים שונים – ציור, פיסול, אכריטקטורה, מוסיקה, לבוש ועוד – ולא רק כרונולוגיה. 

הנרי פרסל

הוא מלחין אנגלי מתקופת הבארוק ואהוב עלי ביותר. מוזמנים להאזין ליצירתו הנודעת "קינג ארתור". https://www.youtube.com/watch?v=VVivtti-n-w

ציירים

ברשימת הציירים האהובים עלי ניתן למצוא אומנים מתקופת הרנסאנס האיטלקי (Canaletto, Raffaello ושות') ודומיהם בארצות השפלה (van Eyck, the Bruegels ועוד), באנגליה (Joshua Reynolds, Robert Peake, ומאוחר יותר - Turner). בהדרגה התאהבתי גם בסגנון ה"אימפרסיוניזם" - מאנה, מונה, פיסארו, סיסלי, רנואר ובאזיל).

שלושה אשכולות

במיזם זה שלושה אשכולות מרכזיים של תחומי ידע: "עולם האצולה" העוסק במעמד האצולה באירופה החל משלהי ימי הביניים ועד לימינו. בתוך תחום-ידע זה כללתי תוכן על מאפייני המעמד, השימוש בסמלי אצולה (שהוא נושא הדוקטורט שלי), סקירת שושלות המלוכה באי הבריטי, והיבטים נוספים בהיסטוריה של אנגליה ו/או בריטניה: מעשה ההכתרה, אחוזות ובתי פאר, הרנסאנס בבריטניה, ומיקוד במונרכים חשובים. 

באשכול "העולם החדש" כללתי את ההתפתחויות המרכזיות של תקופת הרנסאנס, כגון מהפכת הדפוס, גילוי העולם החדש, תולדות הנצרות (כחלק מרכזי ומהותי בהבנת ההיסטוריה של אירופה), כישוף, סחר העבדים האטלנטי, חינוך, קרטוגרפיה, מיפוי, ועוד. 

האשכול השלישי, "עולם המקרא", הוא היחיד מבין השלושה שאותו למדתי עוד מילדותי, אך עשיתי זאת על פי הגישה המסורתית בלבד. באשכול זה אני מבקש להבליט את הגישה הביקורתית, להציג ניתוח ספרותי לסוגיות שונות ולחדד את יצר השאלה והחקירה. באשכול זה ניתן למצוא את סיפור מגילות קומרן, פתגמים מהמקורות, וכן קריאה משותפת בספרים מסויימים בתנ"ך. 

ככלל, המיזם מיועד לאוכלוסיות מגוונות ובהתאם לקהל-היעד מתבצעות התאמות הן בתוכן והן בהגשה. לפני כל הזמנת הרצאה תבוצע שיחת תיאום ציפיות, ובהתאם לכך יבוצעו התאמות.